Επιστήμονες ανατρέπουν ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου

Posted by : Mr. Blog | 29 Ιουλ 2014 | Published in

Επιστήμονες ανατρέπουν ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου
Τι δείχνει έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge

Ο νέος ρόλος της Scarlett Johansson φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα σχετικά με το αν πράγματι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.

Το ακούμε τόσο συχνά, που πλέον έχει γίνει πεποίθησή μας ότι πράγματι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόνο το 10% του εγκεφάλου του. Επιστήμονες έρχονται τώρα να ανατρέψουν όσα πιστεύαμε.

Ο χαρακτήρας που υποδύεται η γνωστή ηθοποιός Scarlett Johansson στη νέα ταινία του Luc Besson με τίτλο «Lucy», ουσιαστικά «μαθαίνει» να χρησιμοποιεί το 100% του εγκεφάλου του.

Στην ταινία παίζει και ο ηθοποιός Morgan Freeman, υποδυόμενος έναν νευροεπιστήμονα, ο οποίος λέει: «Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% των ικανοτήτων του εγκεφάλου τους. Φανταστείτε να μπορούσαμε να είχαμε πρόσβαση στο 100%. Ενδιαφέροντα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν».

Ωστόσο, οι αληθινοί νευροεπιστήμονες δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται. Η Barbara Sahakian, καθηγήτρια κλινικής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η αντίληψη πως χρησιμοποιούμε μόνο ένα μικρό ποσοστό του εγκεφάλου μας «δεν βγάζει νόημα». «Ολόκληρος ο εγκέφαλος είναι συνεχώς δραστήριος», υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Οι νευρώνες, τα νευρικά κύτταρα που εμπλέκονται στη διαδικασία της σκέψης, κάνουν διαρκώς κάποια δουλειά». Διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, όπως η όραση, η ακοή, η ομιλία και ο έλεγχος των μυών.


Η καθηγήτρια Sahakian πιστεύει ότι η επικρατούσα αντίληψη περί χρήσης μόνο του 10% του εγκεφάλου μας είναι ουσιαστικά ένας μύθος, τον οποίο δημιούργησαν οι πρώτοι ψυχολόγοι και ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός το 1936 μέσα από τον οδηγό αυτοβοήθειας του Dale Carnegie με τίτλο «How to Win Friends and Influence People».

Στην ίδια λογική κυμαίνεται και ο Sam Wang, νευροψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο μύθος διαιωνίζεται μέσω της βιομηχανίας αυτοβοήθειας (π.χ. βιβλία αυτοβοήθειας).

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο άνθρωπος θέλει να πιστεύει τον μύθο αυτό, επειδή έτσι μπορεί να ελπίζει στην προσωπική πρόοδο. Άλλωστε, η λογική της σκληρής δουλειάς για την «επέκταση του μυαλού» είναι άκρως δελεαστική, συμπληρώνουν!

Πηγή: vita.gr