Ο νόμος 1608/50 που επέβαλε ισόβια στον Παπαγεωργόπουλο αναφέρεται στην υπόθεση τη διαθήκης Παπαλαζάρου

Posted by : Mr. Blog | 3 Νοε 2013 | Published in

Διαβάστε την απάντηση του υπουργείου δικαιοσύνης στην ερώτηση της Χ.Α. για τη υπόθεση της διαχείρισης της διαθήκης Παπαλαζάρου από το δήμο Καστοριάς. «Το αδίκημα για το οποίο διεξήχθη κύρια ανάκριση από την ανακρίτρια Πλημ/κων Καστοριάς είναι της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και με την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/50» 

Ποιος είναι όμως αυτός ο νόμος 1608/50 και τι λέει? Διαβάσαμε μερικά άρθρα που αναφέρονται σε αυτόν και σας μεταφέρουμε κάποια εδάφια.Σε κάποια άλλα διαβάσαμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι που εφαρμόστηκε στην περίπτωση Παπαγεωργόπουλου με αποτέλεσμα την ισόβια κάθειρξη. Πάντως επειδή δικηγόροι δεν είμαστε, περιμένουμε τα σχόλια ειδικών (αν υπάρχει διάθεση) για περαιτέρω ενημέρωση:

»Όπως εξηγεί, πρόκειται για εξαιρετικό νόμο που για μια σειρά περιουσιακών αδικημάτων, όπου άμεσα ζημιωθέν είναι το δημόσιο, προβλέπει αυξημένες ποινές αλλά και ταχύτερη διαδικασία παραπομπής. «

Ειδικά για τα προβλεπόμενα από το άρθρο 1 του ν. 1608/1950 εγκλήματα, η περάτωση της κυρίας ανάκρισης κηρύσσεται από το συμβούλιο εφετών προς τον σκοπό της ταχείας εισαγωγής τέτοιου είδους υποθέσεων προς συζήτηση στο ακροατήριο, το δε πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω επεκτείνεται και στα συναφή κακουργήματα. Κατά του παραπεμπτικού αυτού βουλεύματος δεν χωρεί αναίρεση.

- Πραγματικά περιστατικά υπεξαίρεσης κατ΄εξακολούθηση από υπάλληλο νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου στο οποίο διατίθενται κρατικές επιχορηγήσεις, αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και απόρριψη της αιτήσεως αναιρέσεως, καθώς εμπίπτει στο πεδίο του ως άνω νόμου και επομένως το συμβούλιο εφετών έχει αποφανθεί αμετακλήτως.