Ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Καστοριάς Δημήτρης Κωστούλας για τις καταλήψεις και την επέμβαση της Αστυνομίας

Posted by : Mr. Blog | 9 Οκτ 2013 | Published in

Ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Καστοριάς Δημήτρης Κωστούλας για τις καταλήψεις και την επέμβαση της Αστυνομίας
Με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος του 1ου και 2ου Λυκείου Καστοριάς (Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου) και μετά τις σχετικές δηλώσεις της αστυνομικής δ/νσης Καστοριάς, ως Δ/ντής του 2ου Λυκείου θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

α) Θεωρώ πράξη απολύτως απαράδεκτη την κατάληψη σχολικών μονάδων από μαθητές, ανεξαρτήτως του δικαίου ή προσχηματικού χαρακτήρα των αιτημάτων τους.
β) Πολύ περισσότερο δεν επικροτώ την όποια απόπειρα καθοδήγησης των μαθητών ή την αυθαίρετη πρωτοβουλία κάποιων για μια τέτοια ενέργεια, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η διαδικασία εκλογής μαθητικών συμβουλίων.
γ) Προσδοκώ από τους μαθητές μου την έμπρακτη επίδειξη σεβασμού προς σημαντική μερίδα συμμαθητών τους, προς τους καθηγητές τους, αλλά και προς τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του διδακτηρίου που τους προσφέρεται για την αξιοποίηση του ύψιστου αγαθού της μόρφωσής τους.
δ) Ταυτόχρονα όμως θεωρώ το σχολείο ως τον κατεξοχήν χώρο ελεύθερης έκφρασης των ιδεών, φυτώριο διαμόρφωσης κοινωνικοποιημένων και γνήσια δημοκρατικών αυριανών πολιτών με ισχυρή προσωπικότητα και άποψη για την περιρρέουσα πραγματικότητα.
ε) Αυτή ακριβώς η πεποίθησή μου με κάνει να τοποθετώ τον εαυτό μου εξ ορισμού και θέσεως δίπλα στους μαθητές μου, γιατί αυτός είναι ο αυτονόητος ρόλος του δασκάλου, τον οποίο έχω αναλάβει και υπηρετώ με απόλυτη προσήλωση σε ολόκληρη την εκπαιδευτική μου διαδρομή των 31 χρόνων. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν μου επέτρεπε να επιζητήσω λύση του προβλήματος της κατάληψης με επέμβαση των εισαγγελικών ή αστυνομικών αρχών, αλλά με υποχρέωνε να περιοριστώ στις άμεσα υπερκείμενες αρχές, δηλαδή στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως προς το εκπαιδευτικό μέρος και στις δημοτικές αρχές ως προς το κτιριακό και τις εγκαταστάσεις του σχολείου.
στ) Ο ουσιαστικός δικός μου ρόλος, καθώς και ο ρόλος όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών, εντοπιζόταν στην επίμονη, διαλλακτική και πολιτισμένη προσπάθεια επικοινωνίας με τους μαθητές, ώστε να καταστεί δυνατή με ειρηνικό τρόπο η λήξη της κατάληψης και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου.
ζ) Δυστυχώς ο τρόπος, με τον οποίο τερματίστηκε η κατάληψη με θλίβει βαθιά κι ενδεχομένως με εκθέτει στα μάτια πολλών μαθητών μου, γιατί θα επιθυμούσα το πρόβλημα να είχε λυθεί χωρίς την αναπόφευκτη – όπως αποδείχθηκε – εξωτερική παρέμβαση.
η) Το βράδυ της Δευτέρας, 7/10/2013, ενημερώθηκα από τη δ/ντρια του 1ου Λυκείου ότι οι αστυνομικές αρχές με εισαγγελική εντολή επρόκειτο να εκκενώσουν τα κατειλημμένα σχολικά κτίρια. Όταν προσήλθα στο χώρο, ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη η εκκένωση του διδακτηρίου του 3ου Λυκείου.
θ) Θα ακολουθούσε η εκκένωση του κοινού διδακτηρίου του 1ου και 2ου Λυκείου, χωρίς ωστόσο να έχει ζητήσει κανείς τη δική μου γνώμη για την επιχείρηση. Από κοινού πάντως με τη δ/ντρια του 1ου Λυκείου καταβάλαμε επίμονες προσπάθειες με συνεχείς εκκλήσεις προς τους εσώκλειστους μαθητές να εγκαταλείψουν το κτίριο και να αποχωρήσουν ήσυχα εγγυώμενοι ότι δεν θα έχουν καμία περαιτέρω συνέπεια. Δυστυχώς οι εκκλήσεις αυτές απέβησαν άκαρπες και στη συνέχεια τα αστυνομικά όργανα εισήλθαν στο κτίριο και υποχρέωσαν τους μαθητές να αποχωρήσουν ειρηνικά, χωρίς να σημειωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Οφείλω μάλιστα να τονίσω ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων ήταν εξαιρετικά προσεκτική, ευγενική και ανθρώπινη.
ι) Οφείλω επίσης να τονίσω ότι σημαντική ήταν η συμβολή της προσωρινά προεδρεύουσας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κας Μελλίδου Νίκης, αλλά ταυτόχρονα να εκφράσω και την έντονη δυσφορία μου για την παντελή αδιαφορία των υπολοίπων γονέων των μαθητών μου (με εξαίρεση δύο μόνο γονείς), παρόλο που λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν δώσει έγγραφη διαβεβαίωση ότι θα παρίστανται στο χώρο του σχολείου σε περίπτωση κατάληψης, ώστε να μεριμνήσει ο καθένας χωριστά για την απομάκρυνση του παιδιού του από το κατειλημμένο κτίριο. Δυστυχώς, οι γονείς – που θεωρώ ότι είναι οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας στην ομαλή λειτουργία του σχολείου – για μια ακόμη φορά έλαμψαν δια της απουσίας τους. Και φοβούμαι ότι θα εμφανιστούν διαμαρτυρόμενοι τις επόμενες ημέρες που θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις υλικές ζημιές που καταγράφηκαν στο χώρο του σχολείου, τις οποίες προφανώς δεν έχει καμία υποχρέωση να χρεωθεί η σχολική επιτροπή του Δήμου Καστοριάς.
Δημήτρης Ε. Κωστούλας
Διευθυντής 2ου Λυκείου Καστοριάς