Αυτά είναι τα 20 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδος αυτήν την στιγμή-Όχι η γούνα δεν είναι...

Posted by : Mr. Blog | 12 Σεπ 2013 | Published in

Αυτά είναι τα 20 πιο εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδος αυτήν την στιγμή-Όχι η γούνα δεν είναι...
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα που φέρνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγών (ΠΣΕ) και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) καθώς δείχνει την συνέχιση της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας την δυναμική που είχε εντοπιστεί στους εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα όπως αναφέρει και η πρόεδρος του ΠΣΕ κ.Χριστίνα Σακελλαρίδη, παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως του αγροτοδιατροφικού τομέα, ακόμα και της κλωστοϋφαντουργίας δείχνουν να αντέχουν στο δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
«Πλέον, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε επισήμως και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 78ης ΔΕΘ, ενώ συνολικά η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα (εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές) συμβάλλει σχεδόν στο 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Καθημερινής, με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ-ΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφουν εκ νέου αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά με σαφώς πιο περιορισμένους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση 5,2% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ από 12.829,5 εκ. ευρώ), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5% (στα 8,3 δις ευρώ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές η επίδοση των 8,3 δις ευρώ είναι χαμηλότερη και από την επίδοση του 2011 (8,47 δις ευρώ), δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας.
Τα 20 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων η συνολική αύξηση, προέρχεται από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων (όπου περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) κατά 19,3% και των αγροτικών προϊόντων κατά 10,3%.
proionta-2