Οι νικήτριες φωτογραφίες του Διαγωνισμού World Press 2012

Posted by : Mr. Blog | 19 Φεβ 2013 | Published in

Ανακοινώθηκαν στο Άμστερνταμ οι νικήτριες φωτογραφίες του 56ου ετήσιου διαγωνισμού World Press, ο οποίος αποτελεί κορυφαίο φωτογραφικό γεγονός και μετέχουν χιλιάδες φωτογράφοι από όλες τις χώρες του πλανήτη.


Το βραβείο της φωτογραφίας της χρονιάς για το 2012 κέρδισε ο Σουηδός Πωλ Χάνσεν για τη φωτογραφία του που απεικονίζει άνδρες να μεταφέρουν τις σορούς δύο παιδιών σε δρόμους της πόλης της Γάζας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2012. Ένας από τους κριτές σχολίασε ότι η δύναμη της εικόνας έγκειται στην αντίθεση της οργής και της λύπης των ενηλίκων με την αθωότητα των παιδιών. Ο φωτορεπόρτερ Πωλ Χάνσεν εργάζεται στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Ο 25χρονος Πορτογάλος φωτορεπόρτερ Ντανιέλ Ροντρίγκες,, άνεργος από τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Καθημερινή ζωή», για την ασπρόμαυρη φωτογραφία του που απεικονίζει νεαρούς να παίζουν ποδόσφαιρο σε χωριό της Γουινέας-Μπισάου. Τράβηξε την φωτογραφία τον περασμένο Μάρτιο, σε ταξίδι του στη Γουινέα-Μπισάου, όμως δεν κατάφερε να βρει κάποιο έντυπο που να ενδιαφερθεί να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του, τις οποίες αποφάσισε τελικά να στείλει στο διαγωνισμό. «Είμαι άνεργος και χωρίς φωτογραφικό εξοπλισμό εξαιτίας της κρίσης που περνάμε όλοι. Αναγκάστηκα να πουλήσω τις μηχανές μου για να πληρώσω τους λογαριασμούς, να καλύψω τα έξοδά μου και να επιβιώσω. Δεν εργάζομαι, ψάχνω για δουλειά ακόμη και εκτός της ειδικότητάς μου», ανέφερε ο Ντανιέλ Ροντρίγκες.
Η φωτογραφία του Καναδού Paul Nicklen δείχνει αυτοκρατορικούς πιγκουίνους καθώς τριπλασιάζουν την ταχύτητα κολύμβησης μέχρι τα 30χλμ/ώρα απελευθερώνοντας εκατομμύρια φυσαλίδες από τα πτερύγιά τους. Αυτές οι φυσαλίδες μειώνουν την τριβή μεταξύ των πτερύγιων και του παγωμένου θαλασσινού νερού, επιτρέποντας την επιτάχυνση. Πρώτο βραβείο «Ιστορίες της Φύσης»
1ο Βραβείο, ‘Γενικές Ειδήσεις’ , Alessio Romenzi (Ιταλός). 14 του Φεβρουαρίου 2012 Al-Qusayr, Συρία. Ένα παιδί πενθεί τον πατέρα του, ο οποίος απήχθη, βασανίστηκε και σκοτώθηκε από τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης. Η πολιτική αναταραχή στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011. Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερση. Ο αριθμός των Σύρων προσφύγων έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. Η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται σε χωριά και πόλεις της χώρας, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς προστασία, στέγη, τροφή και νερό.
3ο Βραβείο, ‘Γενικές Ειδήσεις’ , Dominic Nahr, Ελβετία. 17η Απριλίου του 2012 στο Heglig του Σουδάν. Ένας Σουδανός βρίσκεται νεκρός δίπλα σε μια εγκατάσταση πετρελαίου που είχε διαρροή. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια σκληρής μάχης με τα στρατεύματα του νότιου Σουδάν (SPLA) που εισέβαλαν στο βόρειο Σουδάν, στη διάρκεια ενός σύντομου αλλά αιματηρού πόλεμου στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Nature Single» (Γερμανός φωτογράφος Christian Ziegler). Θέμα της φωτογραφίας με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, ένας Καζουάριος -σπάνιο είδος πτηνού που απειλείται με εξαφάνιση- που τρέφεται με τους καρπούς του δέντρου «Elaeocarpus angustifolius» στο Black Mountain Road.
Ο φωτογράφος Stephan Vanfleteren από το Βέλγιο τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «People – Staged Portraits Stories». Η φωτογραφία με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2012, απεικονίζει την 30χρονη Makone Soumaoro, η οποία έχει βρογχοκήλη. «Δεν πονάω, αλλά ανησυχώ επειδή ο λαιμός μου έχει πρηστεί πολύ. Ελπίζω ότι δεν είναι όγκος, γιατί είμαι μια νοικοκυρά και ο σύζυγος μου και τα τρία παιδιά μου με χρειάζονται. Η Γουινέα είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Περισσότερο από 60% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Η υγειονομική περίθαλψη είναι κατώτερης ποιότητας και δυσβάσταχτη για τους περισσότερους κατοίκους.
1ο Βραβείο Καθημερινές Ιστορίες ζωής (Fausto Podavini, Ιταλία). 1η Ιουνίου 2010, Ρώμη, Ιταλία. Η Μιρέλλα αφιέρωσε τη ζωή της στην παροχή βοήθειας προς το σύζυγο της Luigi. Η καθημερινή φροντίδα που συνήθως γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, διαρκεί ώρες, όταν πρόκειται για κάποιον με άνοια. Η Μιρέλλα,71 ετών, πέρασε 43 χρόνια με το μόνο άτομο που αγάπησε, με όλες τις δυσκολίες, αλλά και τις όμορφες στιγμές. Όμως, τα τελευταία έξι χρόνια τα πράγματα άλλαξαν: Ο σύζυγος της πάσχει από τη νόσο του Alzheimer.
1ο Βραβείο Σύγχρονα Θέματα (Micah Albert, ΗΠΑ). 3 Απρ 2012, Ναϊρόμπι, Κένυα. Μια γυναίκα που εργάζεται ως συλλέκτης απορριμμάτων σε χωματερή, θα ήθελε να είχε περισσότερο χρόνο για να διαβάσει τα βιβλία που βρίσκει ανάμεσα στα σκουπίδια.
2ο Βραβείο Αθλητισμός , Σεργκέι Ilnitsky (Ρώσος). 31 Ιουλίου 2012, Λονδίνο. Ο Αιγύπτιος Alaaeldin Abouelkassem εναντίον του Γερμανού Peter Joppich
Μία εικόνα του φωτογράφου Wei Seng Chen από τη Μαλαισία που κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Sports Action Single». Δείχνει έναν αναβάτη κατά τη διάρκεια του αγώνα ταχύτητας ταύρων Pacu Jawi στο Batu Sangkar στη Δυτική Σουμάτρα της Ινδονησίας.
Ο Αυστραλός φωτογράφος Daniel Berehulak του «Getty Images» τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία «General News Stories». 7 Μαρτίου, 2012, Rikuzentakata, Ιαπωνία. Ξεριζωμένα πεύκα από το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία και προκάλεσε 15.848 νεκρούς και 3.305 αγνοούμενους. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα
Δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Spot News Stories» (ιταλός φωτογράφος Fabio Bucciarelli). 10 Οκτώβρη του 2012, Χαλέπι της Συρίας. Αντάρτης κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κατά την διάρκεια συγκρούσεων με κυβερνητικές δυνάμεις.
31 Ιουλίου 2012, Χαλέπι της Συρίας. Αντάρτες της αντιπολίτευσης έκαναν συχνά επιχειρήσεις τη νύχτα για να συλλάβουν πληροφοριοδότες της κυβέρνησης. Δύο πληροφοριοδότες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν όλη τη νύχτα. Μετά από 48 ώρες, οι αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι.



lightbox.time.comviaantikleidi