ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:Τοποθέτηση για το μέλλον του Τ.Ε.Ι Καστοριάς

Posted by : Mr. Blog | 14 Ιαν 2013 | Published in


«Υπάρχουν στο Υπουργείο Παιδείας, στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, απόψεις  που αν υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε πολλή μεγάλη συρρίκνωση του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος στην περιοχή μας, δηλαδή του Τ.Ε.Ι Καστοριάς.
Πληροφορήθηκα μόλις πρόσφατα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, εξέφρασε τις απόψεις
της προς τους εκπροσώπους  του Τ.Ε.Ι, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Γι΄ αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα είναι αρνητικότατο εάν υλοποιηθούν τέτοιες απόψεις, αναφορικά με την κατάργηση ενός τμήματος.
Αλλά δημιουργείται επιπλέον ο κίνδυνος για την κατάργηση και άλλων τμημάτων. Γιατί όπως λέγεται, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σκέφτεται, να καταργήσει τμήμα από το Τ.Ε.Ι Καστοριάς και παράλληλα από την επόμενη χρονιά, να δώσει την δυνατότητα διδασκαλίας ελάχιστου μόνο αριθμού συμβασιούχων καθηγητών στα Τ.Ε.Ι, με μείωση έως και 90%, των συμβασιούχων καθηγητών που θα παρέχουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες.  Τότε θα τεθεί σε κίνδυνο κι άλλο Τμήμα η και άλλα Τμήματα.
Αυτά θα ήταν μία τραγική εξέλιξη, γιατί είναι γνωστό ότι το Τ.Ε.Ι εδώ στην Καστοριά με τα τρία του τμήματα στα 16 χρόνια λειτουργίας του, συνέβαλλε και συμβάλλει πάρα πολύ στην πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας. Τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην πολιτισμική-κοινωνική αλλά οπωσδήποτε βέβαια και στην οικονομική ανάπτυξη. Ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη. Τέτοιες αποφάσεις εάν υλοποιηθούν, εάν πραγματοποιηθούν επαναλαμβάνω, θα έχουν τραγικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι το Τ.Ε.Ι έχει  4.000 χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι είναι ενεργοί. Δεν υπολογίζω τον αριθμό των όσων είναι εγγεγραμμένοι που συνολικά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι ενεργοί φοιτητές και στα τρία τμήματα ανέρχονται σε 4.000 χιλιάδες. Την περασμένη χρονιά είχαμε 800 εισακτέους και στα τρία τμήματα. Έχει δώσει το Τ.Ε.Ι ζωντάνια πρωτοφανή στην περιοχή μας. Δημιούργησε θέσεις εργασίας.
Έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε μια σειρά από πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σημαντικές και για το μορφωτικό επίπεδο της περιοχής μας, όπως για παράδειγμα μέσα και από την λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Λειτουργούν ήδη δύο με ιδιαίτερη επιτυχία. Τέλος δεν μπορώ να κατανοήσω τέτοιες σκέψεις και για άλλο λόγο. Γιατί οι υποδομές που δημιουργήσαμε στο Τ.Ε.Ι είναι Ευρωπαϊκού Επιπέδου. Εξαιρετικές υποδομές. Τα κτήρια όπου στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Έχουν εξαιρετικούς χώρους διδασκαλίας, αμφιθέατρα, εργαστήρια, βιβλιοθήκη. Μία υποδομή επαναλαμβάνω πάρα πολύ σύγχρονη για την οποία δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια προκειμένου να λειτουργήσει το Τ.Ε.Ι σε αυτή την ακριτική περιοχή. Σύνορα είμαστε και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε στην Αθήνα, όσοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους συρρικνώσεις. Εδώ χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη δεν θα έρθει με αφηρημένες έννοιες, με γενικόλογες ανακοινώσεις και ιδεοληψίες. Η Ανάπτυξη πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και σε αυτήν συνέβαλλε και συμβάλλει σημαντικά το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Περιοχής μας.
Εάν κάποιοι δεν θέλουν η δεν μπορούν να προσθέσουν η να κτίσουν κάτι περισσότερο σε αυτά που βρήκαν, τουλάχιστον ας μην γκρεμίζουν όσα βρήκαν. Είναι πάρα πολύ άδικο για όλη την περιοχή, για τους κατοίκους, για το μέλλον αυτής  της».
Συνέντευξη Τύπου  14/1/2013