Από αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καστοριά - Πανορθόδοξο γεγονός η αγιοκατάταξη της Αγίας Σοφίας (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 29 Ιουν 2012 | Published in

Με ιδιαίτερη χαρά και προσμονή η μητρόπολη Καστοριάς, οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες της ακριτικής μας περιοχής περιμένουν να υποδεχθούν και να λάβουν ευλογιές και φως από το Φανάρι, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος θα επισκεφτεί την βυζαντινή αρχόντισσα από τις 30 Ιουνίου έως τις
3 Ιουλίου...

Το γεγονός έχει φτάσει στα πέρατα της Οικουμένης

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές που αναμένεται να παρακολουθήσει ο κόσμος είναι και η τελετή της Αγιοκατάταξης της Οσίας Σοφίας, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο μητροπολιτικό μας ναό, από τον ίδιο τον οικουμενικό πατριάρχη.

«Τέτοιο γεγονός δε στέκεται μόνο στα όρια της μητροπόλεως Καστοριάς, ούτε στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας. Έχει φτάσει στα πέρατα της οικουμένης. Πράγματι, το διαπίστωσα, όταν μου έδειξαν μια ιστοσελίδα στη Ρωσία, η οποία περιέχει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων με τη μορφή της Αγίας Σοφίας και μάλιστα καλούν και εκεί το λαό να συμπανυγυρίσει αυτή την ημέρα μαζί μας ή κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό.
Κατέγραψαν και αυτοί στην Ρωσία στο αγιολόγιο της εκκλησίας τους, αλλά και στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Γερμανία, διότι με γράμματα ο Πατριάρχης μάς ενημερώνει πάντοτε όλες τις τοπικές εκκλησίες για αυτό το τοπικό γεγονός» δήλωσε φανερά συγκινημένος ο μητροπολίτης Καστοριάς που επί της δίκης του αρχιερατείας συμβαίνει το μοναδικό και πρωτόγνωρο αυτό γεγονός στην ακριτική μας περιοχή.
Άρρηκτους θεσμούς πίστης και αίματος

Ο οικουμενικός πατριάρχης βάσει πρωτοκόλλου γίνεται δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Για το λόγο αυτό, και η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνέβαλε από την πλευρά της στο να αποδώσει τον ωφειλώμενο σεβασμό και τιμή στο πρόσωπο του οικουμενικού πατριάρχη.

«Σηματοδοτεί για όλους μας τους άρρηκτους θεσμούς πίστης και αίματος. Θεσμούς αιώνων, ακατάλυτους μεταξύ του οικουμενικού πατριαρχείου και των Μακεδόνων και γενικότερα των Ελλήνων. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας νιώθει ευγνώμοσύνη έναντι του οικουμενικού πατριάρχου για την τιμή που μας κάνει», δήλωσε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Δακής.


Κορυφαία στιγμή της ορθοδοξίας


Ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεώνιδης σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο τη Δευτέρα 2 Ιουλίου θα αναγορεύσει με τη σειρά του τον οικουμενικό πατριάρχη σε επίτιμο δημότη του δήμου Καστοριάς, ενώ από τον ίδιο τον πατριάρχη θα τελεσθούν και τα εγκαίνια του δημοτικού ενυδρείου την επόμενη ημέρα στις 3 Ιουλίου.
«Είναι εξαιρετική τιμή για την πόλη μας και για ολόκληρο το δήμο Καστοριάς η επίσκεψη αυτή του οικουμενικού Πατριάρχου στην περιοχή μας. Με συντονισμένες ενέργειες και με την καθοδήγηση του πανάξιου και ακάματου μητροπολίτη μας, νομίζω πώς έφτασε αυτή η κορυφαία στιγμή της ορθοδοξίας, να έχουμε αυτό το μοναδικό γεγονός που δεν συμβαίνει πάντοτε και είναι σπάνιο, την αγιοκατάταξη της Αγίας Σοφίας, η οποία μόνασε στο μοναστήρι της Κλεισούρας. Είναι ένα πανανθρώπινο και πανορθόδοξο γεγονός», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς.


Φως από το Φανάρι

Η υποδοχή του ηγέτη της Ορθοδοξίας θα γίνει στις 30 Ιουνίου το απόγευμα στην πλατεία Ομονοίας και θα ακολουθήσει πανηγυρικός εσπερινός στην μητρόπολη Καστοριάς, χοροστατούντος του οικουμενικού πατριάρχου, ενώ αξίζει να αναφθεί ότι στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ. Ιερώνυμος.

Έτοιμη πάντως για την υποδοχή του πατριάρχη, δηλώνει και η αστυνομική διεύθυνση Καστοριάς, με τοναστυνομικό διευθυντή, κ. Ηλία Στεφανή, να δηλώνει: «Από την ώρα της υποδοχής του πατριάρχη το Σάββατο το βράδυ στις 30 Ιουνίου μέχρι και την Τρίτη που θα αποχωρήσει, θα θέλαμε από την πλευρά μας, οι πιστοί να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των τροχονόμων και των ενστόλων της τάξης, ώστε να διενεργείται μια εύρυθμη κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών και εντός και εκτός των ναών να επικρατεί μια τάξη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών και την πιο σύντομη.

Στις 4 μέρες που θα μείνει, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν την ευλογία και να μην υπάρχει συνωστισμός από το πρώτο βράδυ», δήλωσε ο κ. Στεφανής, ενώ απευθυνόμενος στον κόσμο της πόλης μας πρόσθεσε: «Οι πιστοί επειδή θα λείπουν πολλές ώρες από τα σπίτια τους, θα πρέπει για ευνόητους λόγους να τα ασφαλίζουν καλά. Θα διενεργούνται αυτές τις ημέρες έλεγχοι, ωστόσο για την αποφυγή κλοπών, πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρα».

Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Ότι η τοπική μας κοινωνία περιμένει με ιδιαίτερο θρησκευτικό συναίσθημα τον οικουμενικό μας πατριάρχη, ο οποίος θα φέρει το φως από το Φανάρι, για να δώσει ελπίδα, φώτιση και υπομονή στους κατοίκους της περιοχής μας που βιώνουν, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες, δύσκολες καταστάσεις. 



ΕΦ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ