Καστοριά: Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ "Αλεξιάδα" (το πλήρες πρόγραμμα)

Posted by : Mr. Blog | 29 Ιουν 2012 | Published in

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του πολυαναμενόμενου Μεσαιωνικού & Βυζαντινού Φεστιβάλ "Αλεξιάδα" που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στο τέλος του καλοκαιριού... 



31 Αυγούστου –Παρασκευή

18.00
Βυζαντινός Εσπερινός στην Παναγία την Καστριώτισσα (Κουμπελίδικη) Χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ.Σεραφείμ
Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.
Ομιλία του καθηγητού κ. Κουτσάφτη με θέμα την «Αλεξιάδα» Της Άννης Κομνηνής και της αναφοράς της στην πόλη της Καστοριάς.
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με τίτλο : «Συλείτουργο Πλαγίων Ήχων» Από την Βυζαντινή Χορωδία της Μητροπόλεως Καστοριάς και της Βυζαντινής Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

21.00
«ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ» θεατρική παράσταση από το θεατρικό σχήμα «Σκηνή Ελικώνος»





1 Σεπτεμβρίου – Σάββατο


8.00-10.30
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου. Χοροστατεί Ο μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ

9.00-21.30
Ολοήμερη Μεσαιωνική Βυζαντινή Υπαίθρια Αγορά- πλατεία Βαν Φλητ (δρώμενο με κουστούμια εποχής , τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και επαγγέλματα που παραμένουν αναλλοίωτα διαμέσου των αιώνων)

10.00-13.00 & 17.00-19.00
Παρελάσεις των Σημαιοφόρων του Carovigno (Απουλία- Ιταλία) με μεσαιωνικές στολές , λάβαρα και μουσική μπάντα, στην Β. και Ν. Παραλία και στο κέντρο της πόλης.
“ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ” Μουσικοθεατρικά Δρώμενα Δρόμου εμπνευσμένα από το κείμενο της Άννης Κομνηνής «Αλεξιάς» Kουμπελίδικη, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Στέφανος, Ταξιάρχης Μητροπόλεως, Υπαίθρια Αγορά, Άϊ –Σωτήρα, Άγιος Νικόλαος. Συμμετέχουν ηθοποιοί από την Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου “ FrACTals” και την “Μικρή Όπερα του Κόσμου”. Μουσική επιμέλεια : Δάφνη Μαυρίδου. Σκηνοθεσία: Τάνια Κίτσου

21.30
Αυλή Αρχοντικού Σκούταρη «Φευ των Κυμμάτων της Ζωής της», μουσικό δρώμενο.
Η Άννα Κομνηνή συναντά των εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενο Κωνσταντίνο Καβάφη στην Καστοριά. Με τον Χρόνη Αϊδονίδη ,τη Νεκταρία Καρατζή , την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μια ηθοποιό. Κείμενο : Ηλίας Λιαμής. Σκηνοθεσία: Βασίλης Αναστασίου




2 Σεπτεμβρίου- Κυριακή

9.00- 15.00
Ολοήμερη Μεσαιωνική Βυζαντινή Υπαίθρια Αγορά στην πλατεία Βαν Φλητ.


10.00-12.00
Παρελάσεις των Σημαιοφόρων του Carovigno (Απουλία- Ιταλία) με στολές εποχής, λάβαρα και μπάντα, στην Βόρεια και Νότια Παραλία και στο κέντρο της πόλης.


10.00-15.00
“ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ”
Μουσικοθεατρικά Δρώμενα Δρόμου εμπνευσμένα από το κείμενο της Άννης Κομνηνής «Αλεξιάς»
Γκουμπελίδικη, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Στέφανος, Ταξιάρχης Μητροπόλεως, Υπαίθρια Αγορά, Άϊ Σωτήρα, Άγιος Νικόλαος.

17.00 
Παρελάσεις των Σημαιοφόρων του Carovigno (Απουλία- Ιταλία), λάβαρα και μπάντα προς τον Ντολτσό.

19.00
Συγκέντρωση Εθελοντών για το τελικό Δρώμενο
Υπαίθρια Αγορά στο τείχος, Άγιος Στέφανος, Ντολτσός

19.30
Αρχή πορείας προς Μαυριώτισσα

21.30
Δρώμενο στην Μαυριώτισσσα: Αναπαράσταση της απόβασης του Γεωργίου Παλαιολόγου- συνάντηση με τον Αλέξιο Κομνηνό και παράδοσης της πόλης από τον Βοημούνδο.
«ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ»
Η διάσημη Σικελή ταμπουρελίστα Valeria Cimo’ συναντά τους ερμηνευτές του κουϊντέτου «Αλέκου Βρέτου» και του «Μουσικού Πολύτροπου».
Παραδοσιακά Τραγούδια της Καστοριάς με την xορωδία «Χριστόπουλος». Επίδειξη χορών από την ομάδα Εθελοντών
Γιορτή, χορός και φαγητό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές .