Πως να επιβιώσει ο κλάδος? Δείτε πόσα βγάζουν από τους Γουναράδες τα πρακτορεία που μεταφέρουν τις Ρωσίδες

Posted by : Mr. Blog | 28 Ιουν 2012 | Published in


Κοινό μυστικό είναι το καθεστώς της ιδιότυπης αγοράς που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Καστοριά της γούνας.Γνωστοί μεσάζοντες οι οποίοι μεταφέρουν τους Ρώσους επισκέπτες στα καταστήματα που έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν τεράστια ποσοστά επι των πωλήσεων είναι οι κυρίαρχοι του 
παιχνιδιού.

Η Χαλκιδική αυτή την στιγμή υποδέχεται ελάχιστους "ελεύθερους" Ρώσους οι οποίοι περιπλανιώνται στο σύνολο των καταστημάτων με γουναρικά, και οι υπόλοιποι που αποτελούν την πλειοψηφία είναι κατευθυνόμενοι από το πρακτορείο που τους έχει φέρει στην περιοχή.

Πόση όμως είναι η αμοιβή για αυτή την υπηρεσία?

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ο πράκτορας-καμάκι ζητά 1450 ευρώ με την πρώτη αγορά οποιουδήποτε προιόντος.Μετά απ αυτό, αν η Ρωσίδα αγοράσει και δεύτερο προιόν, η αμοιβή του πρακτορείου είναι 25%!

Άρα όταν ένα λεωφορείο επισκεφθεί ένα κατάστημα γουναρικών, με την οποιαδήποτε αγορά ενός πρώτου τεμαχίου από τον κάθε επιβάτη, ο Καστοριανός ή Σιατιστινός Γουναράς  υποχρεούται να καταβάλει στον πράκτορα 1450x50(επιβάτες)=72500 Ευρώ!
Προσέξτε, αυτά τα 72500 προέρχονται μόνο(!) από την πρώτη αγορά της κάθε Ρωσίδας!Από την αγορά των υπόλοιπων γουνοποιοιτικών προιόντων απαιτείται και εισπράτεται το 25% του του συγκεκριμένου τζίρου!

Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί ν αντέξει ακόμη ο κλάδος κάτω υπό αυτές τις συνθήκες?
Μήπως πρέπει λίγο να σηκώσετε το κεφάλι από το ντιζιάκι,  και να το βάλεται να σκεφτεί και λίγο?

Μήπως πρέπει να ασχοληθεί κάποιος σε διακρατικό επίπεδο με το καθεστώς της βίζας και των συνθηκών που ταξιδεύουν και εμπορεύονται οι Ρώσοι?

Μήπως πρέπει  να γίνουν επιτέλους κινήσεις προβολής και προώθησης της  Καστοριανής γούνας στη λιανική παγκόσμια αγορά ?

Μέχρι πότε θα κοκορομαχούν θλιβερά οι δύο σύνδεσμοι για τελειωμένα θέματα όπως οι περιβόητες εκθέσεις που είναι ένα μόνο μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής και απευθύνεται στους ίδιους και ίδιους εμπόρους που τις επισκέπτονται?

Καλή η κλαδική επικοινωνία που απευθύνεται στους εμπόρους, αλλά 1ον) Οι έμποροι είναι οι ίδιοι, (άρα η αναλογία κόστους προς απόδοση των εκθέσεων είναι αρνητική και μεγάλος ντόρος γίνεται για το τίποτα) και 2ον Ποτέ δεν θα γίνουν κύριοι του προιόντος τους οι Καστοριανοί γιατί αυτό απαιτεί άμμεση επικοινωνία με τον τελικό χρήστη του προιόντος τους,  δηλαδή την λιανική.

Άρα διαφημίστε και προωθείστε τη γούνα στην τελική-λιανική (που είναι και η ευρεία και πραγματική) αγορά.
Μην αφήνετε τα παραχθέντα από εσάς με χίλιους κόπους προιόντα στα χέρια των λίγων εμπόρων που δεν τους ενδιαφέρει και πολύ να γίνει επώνυμο το προιόν από εσάς. 
Λίγες είναι οι περιπτώσεις που Καστοριανά γουναρικά φέρουν ετικέτα άλλης προέλευσης?

ΚΑΝΤΕ ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΓΟΥΝΑ! 
ΣΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ! 
ΣΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ! ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ! 

Και τέλος μήπως ήρθε η ώρα να δούμε κι άλλες αγορές?Η Σουηδία, η Φιλανδία, Η Νορβηγία πχ δεν έχουν κρύο? Δεν έχουν καταναλωτές?
Γιατί εκεί δεν βλέπουμε Καστοριανό ενδιαφέρον?
Αυτά προς το παρόν.

Οι πρόεδροι των συνδέσμων ας πάψουν να επιδίδονται πια σε γραφικές και απεγνωσμένες κινήσεις σε περιβάλλον κινούμενης άμμου.Βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια και οι εποχές είναι κρίσιμες και οι ευκαιρίες δεν είναι ατελείωτες....