Υπόθεση VaticanLeaks: Κατασκοπεία, διαπλοκή, πλεκτάνες και διαρροές εγγράφων

Posted by : Αιρετικός | 26 Μαΐ 2012 | Published in


Για διαρροή εγγράφων και προσωπικών επιστολών του Ποντίφικα συνελήφθη την Παρασκευή ο Οικονόμους του, Πάολο Γκραμπριέλι, ή κατά τον Πάπα, Παολίνο. Ηδη τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «πιθανή ιστορία θρησκευτικής κατασκοπίας» η οποία θα μπορούσε, κάλλιστα να αποτελέσει συνέχεια των «Ιλλουμινάτι»...

Ο Γκαμπριέλι έχει ήδη μεταφερθεί στις φυλακές του παπικού κρατιδίου, ενώ η Αστυνομία ψάχνει για τυχόν συνεργούς του.

Τις τελευταίες εβδομάδες διέρρεαν συνεχώς απόρρητες πληροφορίες, τόσο σημαντικές, μάλιστα, που η Κορρίερε Ντέλλα Σέρα κάνει σήμερα λόγο για ένα «VaticanLeaks, στα χνάρια του WeakiLeaks».

Στη σύλληψη του Παολίνο, όπως τον αποκαλούσε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ προχώρησε η Αστυνομία, καθ΄ υπόδειξη των καρδιναλίων Σαλβατόρε Ντε Τζιόρτζι, Γιού λιαν Χέραντς και Γιόζεφ Τόμκο, στους οποίους είχε ανατεθεί να διερευνήσουν την υπόθεση των διαρροών.

Ο οικονόμος, μάλιστα, ήταν από τα πιο κοντινά πρόσωπα του Πάπα, αφού, σχεδόν σε μόνιμη βάση, του σέρβιρε και το φαγητό, όπως αναφέρει η κρατική ιταλική τηλεόραση Rai.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές δεν αποκλείεται, η όλη αυτή υπόθεση, να συνδέεται με έναν «εσωτερικό πόλεμο εξουσίας» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Αγίας Έδρας.

Μέρος των υπόγειων αυτών συγκρούσεων, μπορεί να είναι και η προχθεσινή αντικατάσταση του υπεύθυνου της τράπεζας συμφερόντων της Αγίας Εδρας, Ior, Εττορε Γκόττι Τεντέσκι. Ο συγκεκριμένος τραπεζίτης είχε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αυξηθεί η διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές του Ior.

Παράλληλα, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τανλουίτζι Νούτσι, πριν από πέντε ημέρες, είχε παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο «Sua Santità», (η Αυτού Αγιότης), δημοσιεύοντας απόρρητες επιστολές που απευθύνονταν προς τον Γερμανό Πάπα.

Το Βατικανό, είχε κάνει αμέσως λόγο για κλοπή, και η σύλληψη του Πάολο Γκαμπριέλλι, φέρεται, τώρα, να είναι έχει άμεση σχέση και με την όλη, αυτή, εκδοτική πρωτοβουλία.

Από το βιβλίο αυτό του Νούτσι, συμπεραίνεται ότι μηχανορραφία που οργανώθηκε στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας, μπορεί να οδήγησε, το 2009, στην παραίτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Ντίνο Μπόφφο, από την διεύθυνση της καθολικής εφημερίδας «Αββενίρε». Ο Μπόφφο είχε δεχθεί επιθέσεις λάσπης, σχετικά με την προσωπική του ζωή.

Ιστορίες που συναντώνται και εν μέρει αλληλοσυμπληρώνονται. Πλοκές που ουδείς είναι σε θέση να καταλάβει, μέχρι τώρα, κατά πόσον μπορεί να είναι μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας ή και έργο καλπάζουσας φαντασίας.

«Κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν το Βατικανό, ως το βασίλειο του κακού, αλλά δεν θα τα καταφέρουν», δηλώνουν, στο μεταξύ, καθολικοί υψηλόβαθμοι κληρικοί, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Χιλιάδες πιστοί, τέλος, συνέρρευσαν, σήμερα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, προς τον Πάπα Βενέδικτο τον Δέκατο Εκτο.