ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Posted by : Mr. Blog | 9 Σεπ 2011 | Published in


Για επιστροφή στη φύση και στα πατρώα εδάφη προτρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που έχει πάρει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργείο έχει στην ιδιοκτησία του περίπου τρία εκατομμύρια στρέμματα και αυτά τα
παραχωρεί ως κίνητρα σε κατοίκους πόλεων στο πλαίσιο της αποκέντρωσης.

Ποια είναι τα κίνητρα που θα κάνουν κάποιον να πάρει την απόφαση να ζήσει στην επαρχία;
1. Θα του παραχωρηθεί οικόπεδο για ανέγερση κύριας κατοικίας εντός οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, που δεν έχουν τουριστική ή οικοπεδική αξία.
2. Μπορεί να νοικιάσει έναντι συμβολικού μισθώματος (5 ευρώ/στρέμμα) έκταση για 15 χρόνια.
3. Θα ισχύουν και φορολογικές ελαφρύνσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να ασχοληθεί ο ενδιαφερόμενος με τον πρωτογενή τομέα και να είναι ακτήμονας.
Τους όρους, τις προϋποθέσεις και άλλες λεπτομέρειες θα εξειδικεύσει με απόφασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Το υπουργείο εκτιμά πως το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα προτρέψει αρκετούς νέους που έχουν οικονομικά προβλήματα στις μεγαλουπόλεις να μετεγκατασταθούν στην επαρχία.
Σημειώνεται ότι οι πρώτες περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα κίνητρα αυτά είναι η Πιερία, η Ημαθία, το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη. Εκεί οι εκτάσεις έχουν αποσαφηνιστεί και είναι «καθαρές». Επίσης, με άλλο σχέδιο νόμου νομιμοποιούνται όλοι οι μικροί στάβλοι ζώων που είναι κατασκευασμένοι από πέτρες, τσιμεντόλιθους, ξύλα, κλαδιά.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου δίνεται λύση σε περιπτώσεις που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεκδικεί εκτάσεις από ιδιώτες-κατόχους αυτών. Πρόκειται για περίπου 20.000 στρέμματα και έχουν ως σημείο χρονικής αναφοράς την 5η Ιουνίου του 1993. Οσοι, λοιπόν, απέκτησαν αυτές τις εκτάσεις με συμβολαιογραφική πράξη, είναι κύριοί τους.
Εκείνοι που αυθαίρετα κατέχουν εκτάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εξαγοράς στις Επιτροπές Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, που θα συγκροτηθούν στις περιφέρειες.