Σκληρό «Μνημόνιο» και στην Ιταλία

Posted by : Mr. Blog | 13 Αυγ 2011 | Published in

«Στη μέγγενη μιας ιδιαίτερα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής εισέρχεται η Ιταλία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Silvio Berlusconi, να ανακοινώνει πρόγραμμα-μαμούθ περικοπών στις
δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Viminale (σ.σ. το πρωθυπουργικό μέγαρο), το νέο πακέτο περικοπών αφορά στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ έως το 2012 και άλλων 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Ήδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ το οικονομικό επιτελείο του αρμόδιου υπουργού, Giuglio Tremonti ήδη μελετά τη μείωση κατά 9,5 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διετία 2012-2013.

Παράλληλα, ο ίδιος ο «Cavaliere» επιβεβαίωσε την επιβολή φόρου αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, ενώ μελετάται και η επιβολή εισφοράς του 10% σε όσους έχουν απολαβές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί επίσης ο Φ.Π.Α. και θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο Μπερλουσκόνι φέρεται να διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι θα μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τις απολαβές των πολιτικών και τα έξοδα όλου του πολιτικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι θα εγκριθούν 15 συγκεκριμένα μέτρα.

Υπό αίρεση ο 13ος μισθός, διετής αναμονή για την καταβολή του εφάπαξ


Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης του Silvio Berlusconi, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, αφορά άμεσα και τους δημοσίους υπαλλήλους, φέρνοντας δυο σημαντικές αλλαγές: όσοι δημόσιοι υπάλληλοι, εργάζονται σε τομείς και υπηρεσίες που δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις δαπάνες τους, ενδέχεται, αν καταστεί αναγκαίο, να «χάσουν τον δέκατο τρίτο μισθό», προς έμμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων.

Σε ότι αφορά, δε, τους εργαζόμενους που αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν, στο εξής, θα πρέπει να περιμένουν δυο χρόνια, μέχρι να τους καταβληθεί το «εφάπαξ» που τους αναλογεί.

Πρόκειται να αυξηθούν, επίσης, οι φόροι επί των καπνών και των νόμιμων, τυχερών παιχνιδιών.
Όπως τονίζουν, παράλληλα, οι σχολιαστές, τα μέτρα αφήνουν ανοικτή την δυνατότητα πιο εύκολων απολύσεων -με μεγαλύτερες όμως αποζημιώσεις- και της υπογραφής ξεχωριστών συμβάσεων ανάμεσα σε εργοδότες και συνδικάτα, ανάλογα με την επιχείρηση, την περιοχή στην οποία βρίσκονται και τις όποιες, ιδιαίτερες συνθήκες παραγωγής.

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα – Στα «σκαριά» και ο ιταλικός «Καλλικράτης»

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, κατέστησε ήδη σαφές, ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις απολύσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε βάσιμη και αποδεδειγμένη αιτία».

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές εξόδων των πολιτικών και του όλου πολιτικού συστήματος, πρόκειται να αγγίξουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατάργηση 54.000 θέσεων κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνεπάγεται την απάλειψη 38 περιφερειών και 1.500, με λιγότερους από χίλιους κατοίκους, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον δήμαρχο.

Και στο βάθος η Λέγκα του Βορρά...

Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Umberto Bossi
Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Umberto Bossi
Όπως τονίζουν σήμερα οι σχολιαστές, μένει ανοικτή, προς εξακρίβωση, μια σειρά κύριας σημασίας, θεμάτων: κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά και θα καταφέρουν, όντως, να μηδενίσουν την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2013, αν η Λέγκα του Βορρά του Umberto Bossi και η εκλογική της βάση, θα μπορέσουν να δεχθούν την ουσιαστική αυτή αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πόσο έντονα θα αντιδράσουν τα συνδικάτα, σε ενδεχόμενη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Ο «Cavaliere» ελπίζει ακόμη να μπορέσει να πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2012, χωρίς να έχει δυσαρεστήσει «ανεπανόρθωτα» στο μεταξύ, τους ψηφοφόρους του.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα καταφέρει, όντως, να υλοποιήσει το στρατηγικό του σχέδιο που μπορεί να είναι και ο τελευταίος, μεγάλος στόχος, της πολιτικής του δράσης.
zougla.gr