AΝΘΡΩΠΟΙ, ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Posted by : Αιρετικός | 15 Ιαν 2011 | Published in





Ο περίπατος με το σκύλο είναι καλύτερη μέθοδος για απώλεια περιττών κιλών από τις περισσότερες διεθνώς γνωστές μεθόδους δίαιτας. Φαίνεται λοιπόν ότι οι σκύλοι, εκτός από όλα τα άλλα θετικά που μπορούν να προσφέρουν για τον άνθρωπο, χάρις στη σωματική εξάσκηση που υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν όταν τους παίρνουν για περίπατο, συμβάλλουν στη διατήρηση μιας καλύτερης φυσικής κατάστασης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μισούρι-Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενθάρρυναν εθελοντές που είχαν καθιστική ζωή και που ήσαν παχύσαρκοι να παίρνουν για περίπατο ένα σκύλο. Ο σκύλος αποτελούσε το κίνητρο για να κινούνται και έτσι να ασκούνται οι εθελοντές αυτοί που διαφορετικά δεν θα έκαναν μια άλλη σωματική άσκηση.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, μια ομάδα εθελοντών έπαιρνε τους σκύλους για περίπατο 10 λεπτών, τρεις μέρες την εβδομάδα. Μια δεύτερη ομάδα, έπαιρνε τους σκύλους για περίπατο μέχρι 20 λεπτά για 5 μέρες την εβδομάδα. Εξετάστηκαν οι επιδράσεις στο βάρος σώματος μετά από 26 και 50 εβδομάδες περίπατου με το σκύλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από 50 εβδομάδες περίπατου με σκύλο, οι εθελοντές έχασαν κατά μέσο όρο 6,3 κιλά.
Εκτός από αυτό, παρατηρήθηκε ότι οι εθελοντές είχαν βελτίωση στην ισορροπία τους, στην ελαστικότητα, στο περπάτημα.
Επίσης οι ίδιοι δήλωναν ότι ένιωθαν καλύτερα, βελτιώθηκε το αίσθημα αυτοπεποίθησης τους και παράλληλα αφοσιώνονταν περισσότερο στα ζώα τους.

Για τους εθελοντές που είχαν χρόνια προβλήματα υγείας, η μέθοδος του περίπατου με τον σκύλο, είχε ευνοϊκή επίδραση στη νόσο τους.
Βλέπουμε λοιπόν ότι μια απλή μέθοδος, που είναι σχετικά εύκολη και χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος, μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από άλλες πολυδιαφημισμένες και πολυδάπανες μεθόδους δίαιτας.

Για άτομα που δεν έχουν ένα σκύλο, μια πολύ καλή ιδέα είναι να παίρνουν για περίπατο το σκύλο κάποιου φίλου ή γείτονα τους. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τα ίδια και ταυτόχρονα βοηθά στην ανάπτυξη καλών σχέσεων με γείτονες ή άλλα μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Για αιώνες τώρα, οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους βελτίωσης της υγείας τους με τη βοήθεια των αλληλεπιδράσεων με τα ζώα. Η σύγχρονη ιατρική, τόσο στο σωματικό όσο και στον ψυχικό τομέα, έχει ενσωματώσει τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και ζώων, σε θεραπευτικές μεθόδους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις ανθρώπων και ζώων έχουν επιδράσεις στην υγεία, στις ασθένειες, στον ψυχολογικό κόσμο και στην ποιότητα ζωής.
Μερικές από τις πιθανές ευεργετικές δράσεις των αλληλεπιδράσεων ανθρώπων και ζώων στην υγεία είναι:

· Αυξημένη επιβίωση των ασθενών με καρδιακά προβλήματα.
· Μείωση των επιπέδων φυσιολογικής διέγερσης δια μέσου της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
· Μείωση των συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, στο άγχος και στην κατάθλιψη.
· Ενδυνάμωση του αισθήματος αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης, συναισθηματικής σταθερότητας και ασφάλειας.
· Παροχή άνεσης, ανάπτυξη του αισθήματος συμπόνιας και συναισθηματικής κατανόησης.
· Βελτίωση της ποιότητας ζωής διαμέσου της αύξησης των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και μείωσης της απομόνωσης και μοναξιάς.
· Βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας λόγω της επαφής με τα ζώα (όταν βέβαια λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας από μολυσματικές ασθένειες)

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν πολλά στον άνθρωπο. Η έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μισούρι- Κολούμπια, μας δείχνει ότι ο περίπατος με το σκύλο, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση της μάστιγας της παχυσαρκίας.