Νέα ρύθμιση οφειλών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Posted by : Mr. Blog | 10 Ιαν 2011 | Published in



ΔΕΙΤΕ ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΔΩ

Με μια επιβάρυνση η οποία θα ανέρχεται μόλις στο 20% των τρεχουσών εισφορών θα μπορούν οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων να αποπληρώσουν
παλαιές εισφορές, να λάβουν έτσι ασφαλιστική ενημερότητα και να διαγραφει το σύνολο των ποινών και των επιβαρύνσεων.


 Μόλις δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενη ρύθμισης χρεών προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία -επρόκειτο για την τρίτη ρύθμιση μέσα στο 2010 και την 7η από το 2005 και μετά- το υπουργείο Εργασίας εξετάζει και νέα, ακόμη πιο ευνοϊκή, διάταξη για τους "κακοπληρωτές". Και αυτό προκειμένου να εισπράξει μέρος των χρεών την στιγμή που τα έσοδα των ταμείων υστερούν σημαντικά, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν περιέλθει στο "κόκκινο", οι εισπράξεις του ΙΚΑ είναι αρνητικές εν σχέσει με το 2009 και παρά τις επάλληλες ρυθμίσεις οφειλών, η στρόφιγγα χρηματοδότησης του δημοσίου έχει κλείσει οριστικά, ενώ στην αγορά ο τζίρος δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία και οι επιχειρηματίες, αυθαιρετώντας, μετακυλίουν την κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο μην καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές και τον ΦΠΑ αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι μόνο στον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 400.000 επαγγελματίες, ενώ οι εταιρείες που έχουν "ανοικτές" υποθέσεις με το ΙΚΑ αναφέρονται σε περισσότερες από 350.000

  Η νέα ρύθμιση θα έχει, αυτή τη φορα, μόνιμο χαρακτήρα και θα είναι η πλέον ευνοϊκή που θεσπίστηκε έως τώρα. Δεν προβλέπεται καμία προκαταβολή, δεν υπάρχει ανώτατο όριο αποπληρωμής (μηνιαίες δόσεις και διάρκεια ρύθμισης), ενώ θα χαρίζονται όλες οι προσαυξήσεις σε όσους καταβάλλουν σταθερά τις δόσεις από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί ως μόνιμη διαδικασία ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών την ακόλουθη διάταξη:

 -Οι οφειλέτες θα καταβάλλουν, επιπλέον των τρεχουσών εισφορών, το πολύ ένα 20% των ασφαλίστρων. Ποσό το οποίο θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των παλαιών χρεών. Ανεξαρτήτως ύψους αυτών, χωρίς καμιά άλλη προκαταβολή ή ρύθμιση και με μόνη υποχρέωση την κανονική καταβολή των σημερινών, ανά δίμηνο, εισφορών.

 -Μετά την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του οφειλομένου κεφαλαίου, το ταμείο θα διαγράφει το σύνολο των προσαυξήσεων και τελών που επιβλήθησαν κατά το παρελθόν για μη έγκαιρη πληρωμή των εισφορών.

 -Ο ασφαλισμένος (στην περίπτωση του ΟΑΕΕ) ή ο εργοδότης (στην περίπτωση του ΙΚΑ) θα λαμβάνει αμέσως ασφαλιστική ενημερότητα και θα παύει κάθε πειθαρχική ή ποινική δίωξη εναντίον του. Επίσης θα "παγώνουν" οι προσαυξήσεις (μέχρι να διαγραφούν με την αποπληρωμή του χρέους).

 Με βάση την νέα ρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011, μια επιχείρηση που καταβάλλει 3.500 ευρω το δίμηνο για τις εισφορές του προσωπικού, με την καταβολή άλλων 700 ευρω το δίμηνο "παγώνουν" οι απαιτήσεις του ταμείου ακόμη και εάν η επιχείρηση έχει να πληρώσει ΙΚΑ εδώ και χρονια, έστω και εάν οφείλει δεκάδες χιλιάδες ευρω σε εισφορές και με την δημινιαία εισφορά θα χρειαστούν πάνω από 5, 7 ή και 15 χρονια για την αποπληρωμή του χρέους.

 Επίσης, εάν ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.α) είναι στην ΣΤ΄ ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 840 ευρω το δίμηνο για ασφάλιστρα, εάν καταβάλλει περίπου 1.000 (συν κατά 20%) θα ρυθμίσει την παλαιά οφειλή του. Σε διαφορεική περίπτωση, με τις 36 ή 48 μηνιαιες δόσεις που ίσχυαν εως τώρα χρειαζόταν να πληρώσει συν 700 ευρω το δίμηνο και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Γι΄αυτό και σε πολλές περιπτώσεις είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο οι οφειλέτες να εγκαταλείπουν την ρύθμιση μετα την προκαταβολή και, φυσικά, την λήψη της ασφαλιστικής ενημερότητας η οποία, κατα τα λοιπά, είναι αναγκαία για την σύναψη τραπεζικού δανείου, την ένταξη στο ΤΕΜΠΕ, την πληρωμή από το δημόσιο κ.α.

 Να σημειωθεί ότι οι εισφορές σε καθυστέρηση ξεπερνούν τα 6 δις σε όλα τα ταμεία, ενώ η είσπραξη και των μισών από αυτά θα επέτρεπε την καταβολή για άλλα δυο χρονια των Δώρων στις συντάξεις (13η και 14η σύνταξη).