Όλοι έχουμε!

Posted by : Mr. Blog | 16 Οκτ 2010 | Published in


Όλοι έχουμε, ας το παραδεχτούμε. Απλά είναι κάτι πολύ προσωπικό.
Δεν το συζητάμε, δεν το μοιραζόμαστε κι όταν... ανοίγει συζήτηση σεξουαλικού περιεχομένου που οδηγεί στις φαντασιώσεις, το χιούμορ αποκαλύπτει με το δικό του τρόπο όλα τα.κοινωνικά ταμπού που τις πλαισιώνουν.
Γιατί φοβόμαστε μήπως μας “χαρακτηρίσουν”, γιατί τρομάζουμε ακόμα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ας απελευθερωθούμε. Σύμφωνα με
την ειδικό, όλοι έχουμε και τελικώς, καλώς έχουμε.

Τι είναι φαντασίωση;
Η φαντασίωση είναι η αναπαράσταση μιας φανταστικής σχέσης υποκειμένου-αντικειμένου, ως πρωταγωνιστές μιας δράσης” “Σύμφωνα με τον Φρόυντ οι σεξουαλικές μας φαντασιώσεις είναι... απόρροια και αποτέλεσμα σκηνών που έχουμε ζήσει στο παρελθόν οι οποίες μας έχουν προκαλέσει σύγχυση και αποτελούν προσπάθεια ικανοποίησης του απαγορευμένου”.

To know how
- Η επιθυμία βασίζεται στη φαντασίωση, όμως κατά το Λακάν, η φαντασίωση δεν αποτελεί απλά την φαντασιακή ικανοποίηση μιας επιθυμίας, αλλά ορίζει και δίνει μορφή (σχήμα) σε αυτή την επιθυμία. Η φαντασία μας είναι αυτή πού μας λέει τι να επιθυμήσουμε (όπως ένα συγκεκριμένο πρότυπο άντρα ή γυναίκας).

- Η ερωτική φαντασίωση ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανότατα να γεννιέται στην εμβρυϊκή φάση, στη διάρκεια δηλαδή της κύησης.

- Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα μέθοδος καταγραφής των ερωτικών φαντασιώσεων.

Στα σκοτεινά
Η σεξουαλικότητα παραμένει ακόμα το πιο σκοτεινό κομμάτι της ανθρώπινης συμπεριφοράς που σήμερα προσεγγίζεται με βιολογικές έρευνες αλλά και έρευνες κοινωνικής συμπεριφοράς” “Το σίγουρο είναι ότι όσο βιολογικά κατευθυνόμενη είναι η σεξουαλικότητά μας, άλλο τόσο είναι επηρεασμένη από τα πολιτισμικά μοντέλα”.
Ο έρωτας έχει μια απαραίτητη συνιστώσα και προϋπόθεση, τον φαντασιωσικό Άλλο, τον οποίο παραμορφώνω ή επιθυμώ λιγότερο. Τον βλέπω. Αυτό υπάρχει και επιβεβαιώνεται από τις καθημερινές σχέσεις”.

Να τις μοιραστώ;
Τα σεξουαλικά ταμπού καλά κρατούν. Ανεξάρτητα από το κοινωνικό επίπεδο και την παιδεία του καθενός, συνοδεύουν πάντα το σεξ είτε ως συμπεριφορά, είτε ως λεκτική διατύπωση, είτε ως υπονοούμενο. Κάτι συμβαίνει με τις φαντασιώσεις και σχεδόν πάντα πλαισιώνονται από ντροπή, ενοχή και μυστικότητα. “Ασκούν όμως πολύ μεγάλη επιρροή στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τις επιλογές και τις σχέσεις μας”
Παρόλα αυτά, το αν θα εμυστηρευτούμε ή όχι τη φαντασίωσή μας στον σύντροφό μας εξαρτάται από την εξοικείωση που έχουμε μαζί του όχι μόνο ως άνθρωποι αλλά και ως ερωτικοί σύντροφοι. Εξαρτάται βεβαίως και από την εξοικείωση που έχουμε οι ίδιοι με τον εαυτό μας και τις φαντασιώσεις μας"

Είναι σημαντικές;
Είναι! Γιατί αυξάνουν την ερωτική επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση και συνδράμουν στην αίσθηση της ικανοποίησης. Είναι σημαντικός παράγοντας στην ανακάλυψη του σώματός μας και των ερωτογενών ζωνών. “Ας μην ξεχνάμε πως η διαταραχή ή απουσία φαντασίωσης είναι παράγοντες υπεύθυνοι για την πρόκληση σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Επίσης, οι φαντασιώσεις μπορεί να αποτελούν ένα είδος “φόρμουλας” για την επίτευξη της ερωτικής ικανοποίησης”.